Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel

Volkswagen nieuws en forum nieuws.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
J3R
Berichten: 127
Lid geworden op: 26 mei 2011, 22:07
Type auto: MK7 GTI Performance

Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel

Bericht door J3R »

http://www.at5.nl/artikelen/176529/groe ... e-jaar-cel

Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel
woensdag 20 december 2017 | 15:51

Een groep autodieven heeft gevangenisstraffen opgelegd gekregen van zes maanden voorwaardelijk tot twee jaar onvoorwaardelijk. De drie mannen van 23 tot 29 jaar zijn schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie. De auto's werden op verschillende plekken in Amsterdam gestolen.

Drie andere mannen zijn vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie. Zij maakten niet structureel deel uit van de organisatie. Twee zijn er wel veroordeeld voor incidentele betrokkenheid.

Audi's en Volkswagens
De groep ging volgens een vaste werkwijze aan de slag. Eén van de leden van de groep gaf de opdracht een auto van een bepaald merk, type en kleur te stelen. Het ging dan ondermeer om Audi's en Volkswagens. Vervolgens was er een verkenning, de politie vermoedt om het portierslot uit te lezen. Spin in het web was een 29-jarige man. Hij kon autosleutels namaken. Als dit was gebeurd kon de auto worden gestolen door een loopjongen. Op de gestolen auto kwamen daarna valse kentekenplaten, waarna hij werd 'koudgezet' in een loods, opslagplaats of op straat.

Werknemer autoleverancier
Om de auto te kunnen exporteren werden er op een computersysteem eerst gegevens van een tweede auto opgezocht die zoveel mogelijk op de gestolen auto lijkt. Eén van de verdachten kon bij dit compersysteem omdat hij bij een Volkswagen- en Audileverancier werkte. De gegevens werden ingevuld op blanco exportbewijzen, waar één van de verdachten blijkbaar aan kon komen. Op die manier is de auto volledig vervalst en kon hij worden geëxporteerd. De vervalste auto's werden vervolgens verkocht.


https://s.parool.nl/s-a4546826/

Bende autodieven zwaarder gestraft dan geëist
Paul Vugts 20 december 2017, 17:22
De voorkeur ging uit naar 'propvolle' auto's: ruim 'gesierd' met accessoires.
Hoofdverdachte Faysal Z. (29) krijgt als 'spin in het web' de zwaarste straf. Hij maakte de autosleutels na waardoor de groep de auto's zonder braakschade kon meenemen, waarna die werden omgekat en met een nieuwe identiteit aan afnemers werden verkocht. Auto's verdwenen ook naar het buitenland.

Bendes autodieven stelen kinderlijk eenvoudig vrijwel elk type auto door sleutels na te maken en de beveiliging te omzeilen met spullen die ze legaal kopen op internet.

Justitie wil maatregelen: https://s.parool.nl/s-a4546782/

De rechtbank rekent het Z. zwaar aan dat hij in 2011 al tot drie jaar was veroordeeld voor het leiden van een vergelijkbare bende, samen met een broer die nu ook weer wordt veroordeeld.

Bestelling
In deze zaak stal de groep aan de lopende band auto's op bestelling. Met name Volkswagens Tiguan, maar ook Audi's en andere bolides. Ook handelden hoofdverdachten in softdrugs. In Z.'s huis werd apparatuur aangetroffen om sleutels mee na te maken en startonderbrekers in de auto's mee uit te schakelen.

Na de diefstal werden de auto's 'koud gezet' op een afgelegen plek, waar de kopers ze konden bekijken. Ze waren dan al behangen met valse kentekenplaten en van een chassisnummer van een identieke auto voorzien.

De rechtbank rekent het Z. zwaar aan dat hij de handel in gestolen auto's 'als gewone handel lijkt te beschouwen'. "In een afgeluisterd gesprek met een vriendin schept hij zelfs op over zijn kennis en kunde met betrekking tot het stelen en omkatten van auto's en biedt hij aan zijn kennis over te dragen."

Rolverdeling
De groep had een vaste rolverdeling, onder leiding van Z. Een verdachte leverde de benodigdheden; dieven stalen de auto's; iemand regelde klanten die hun specifieke wensen doorgaven; iemand bracht de auto's naar de klanten.

Een medewerker van een Amsterdamse autodealer gebruikte de bedrijfscomputer om te stelen auto's op te zoeken en regelde kentekens en chassisnummers van identieke auto's om de gestolen auto mee 'te klonen'.

Waggie
Behalve gebruikelijke straattaal als 'nakken' (stelen) en 'waggie' (auto), hield de groep er een specifiek jargon op na. Een 'Sandra' was een handgeschakelde auto, een 'Adrialietje' een automaat.

De voorkeur ging uit naar 'propvolle' auto's: ruim 'gesierd' met accessoires. Was een auto voorzien van parkeerassistentie dan heette het dat 'het chickie zelf naar bed gaat'.
Laatst gewijzigd door J3R op 22 dec 2017, 13:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Henniej
Berichten: 1364
Lid geworden op: 29 dec 2016, 10:32

Re: Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel

Bericht door Henniej »

Meneer Faysal Z, is zo weer vrij. En gaat het stelen lekker door. Hij moet nu nou even rusten en alles even na praten ( in de bajes zijn kennis en kunde ook natuurlijk verder uitbreiden en de andere gedetineerden ook leren, van hoe het allemaal moet en ook beter kan.
Account niet in gebruik! 🤷🏼‍♂️
Gebruikersavatar
J3R
Berichten: 127
Lid geworden op: 26 mei 2011, 22:07
Type auto: MK7 GTI Performance

Re: Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel

Bericht door J3R »

Ongetwijfeld, hoewel ze al behoorlijk georganiseerd waren:

Werknemer autoleverancier
Om de auto te kunnen exporteren werden er op een computersysteem eerst gegevens van een tweede auto opgezocht die zoveel mogelijk op de gestolen auto lijkt. Eén van de verdachten kon bij dit compersysteem omdat hij bij een Volkswagen- en Audileverancier werkte.
Plaats reactie

Terug naar “Nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten